Okt 28

Zanima me, kdo je po vašem mnenju prvi začel igrati različne stile na diatonično harmoniko?

Jaz sem posnel skladbo Uspelo je že leta 1999, napisal pa že kakšno leto ali dve prej. V tej skladbi je v prvem delu zabaven pridih, kot nekakšna podlaga za animiran film. V drugem delu pa se melodija razvije v rock&roll ali nekakšen boogie. Potem sem že nekje leta 1999 slišal posnetek enega avstrijca, ki je igral na diatonično harmoniko v spremljavi tehno ritma. Tudi Gotfried Hubmann, nekdanji avstrijski državni prvak je že v prejšnjem tisočletju, nekje leta 1997 (škoda da na zgoščenki, ki jo imam doma ni letnice) napisal in odigral Swing za harmoniko. In nesporni car in začetnik modernih stilov je po mojem Zoran Zorko. Ne vem točno letnice, moram poklicati Pištolo(Boštjan Podlesnik), ki je z njim igral na bas kitaro, ampak mislim da so ZZ in njegov HARMOSHOW igrali JAZZ na harmoniko že leta 1996. Pa tudi album MILLENIUM, ki so ga izdali iz prehoda iz leta 1999 na 2000, vsebuje polno priredb: Tiko tiko, Sultan of swings in številne druge.
Pozabil sem omeniti tudi HIP HOP harmoniko, ki sva jo z 6 Pack Čukurjem posnela tudi konec leta 2002 in prva združila rap, oziroma hip hop z diatonično harmoniko.

 • Share/Bookmark
 

8 odgovorov na “Kdo je prvi začel igrati različne stile na diatonično harmoniko?”

 1. goter Pravi:

  Tako. Govoril sem z Boštjanom. Z Zokijem so igrali JAZZ že leta 1994.

 2. Matej Pravi:

  Se strinjam s tabo! Zorko je bil res prvi, ki je igral različne stile. Tudi sam imam album MILLENIUM!

 3. Miha Pravi:

  Kakšna pa je zahtevnost teh komadov, ki niso polka/valček? Ali je tukaj čisto drugačen (nov) način učenja kot pa “normalnih” komadov?

 4. Slončica Slončica Pravi:

  Em … menda se harmoniko v popularni glasbi igra že nekje od leta 1900 dalje … http://en.wikipedia.org/wiki/Accordionmusicgenres#Useinpopular_music

 5. Nejc Pravi:

  Ja zanimiva tema Robi…tvoje priredbe so mi zelo všeč (od teh drugačnih stilov). Nekakšno swing vrjanto sem slišal na zgoščenki avstrijca Hoinold Gasser, ki jo je izdal okoli leta 1995. Drugače pa sem pred kratkem slišal, da je Rošer Klemen igral roknroll na frajtonarco, pa en venček sem slišal od Stoparja (podobna vrjanta kot tvoja S harmoniko po svetu), ki mi je biv ful hud :) .

 6. Miha Pravi:

  Slončica, letnica 1900 pomeni začetek pojavljanja harmonike v zabavni glasbi (in ne samo v ljudski, tako kot je bilo do leta 1900).

 7. goter Pravi:

  @Miha: Igranje ”zabavnih” melodij ni dosti kaj težje od narodnozabavnih pesmi. V bistvu je zelo odvisno od pesmi. Balkan boogie je recimo nekaj srednje težkega, je pa zato igranje basov malce težje. Se pa najde kakšen komad, ki je še lažji od narodnozabavnih skladb. @Slončica: Verjamem da se harmonika uporablje že zelo dolgo v ”zabavnih” vodah, ampak sem v tem primeru izključno mislil na diatonično harmoniko. @Nejc: Hvala za komplimente.

  Rošer je to posnel verjetno leta 2007 (mi pa iščemo starejše posnetke)..

  Hainold Gasser je pa ful car. Jaz še do letošnjega maja nisem vedel zanj, sem pa pri založbi Tyrolis, kjer sem letos izdal CD, prejel nekaj zgoščenk od Hainolda in je res super. Dobro igra, prav tako pa je tudi dober avtor.

  Ampak to debato sem začel, da bi skupaj ugotovili, kdo je bil resnično prvi, ki je na diatonično harmoniko zaigral različne stile.

  Definitivno pa drži, da se je to zgodilo že v prejšnjem tisočletju. :)

 8. Grega Pravi:

  lp.Robi dobra tema je to hja , sicer meni osebno je najbolsa S HARMONIKO PO SVETU, ali frajton swing polka … =) harmonika je zakon=)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !